Dechatlon Táska tesztelés

40 literes Quechua ultrakönnyű túratáska tesztelése

A leghosszabb túra az igen jól megpakolt táskával a Matterhorn körtúrán volt Svájcban ahova mindent magammal cipeltem 7 napig: sátor, konyha, fürdőszoba etc. Több pár napos kiruccanásra is vittem már magammal és ezen utak alatt sikerült összegyűjteni a táska számomra jó és kevésbé jó tulajdonságait.  

Nem is értem miért nem írják a honlapra mennyi a táska terhelhetősége. Hiszen ez a kiválasztásnál az egyik legfontosabb szempont és igazán jól vizsgázott ezen a téren. Annak ellenére, hogy könnyű (1325 gr), nagyon strapabíró. 1 hétig folyamatosan kb 14-17 kg terhelésnek lett kitéve és meg se nyekkent.

Az biztos még egy gombostű sem fért volna el a táskában úgy telepakoltam kívül belül.

Pakolhatóság

Felülről pakolható viszont van egy függőleges zipzár ami majdnem végigfut hosszában a táskán. Ez plusz súly viszont gyorsabban kipakolható. Sőt a szükséges dolgok amik lejjebb vannak hamarabb hozzáférhetünk anélkül, hogy a legfelsőt ki kéne pakolnunk.

Mogyoró vagy öv zsebek

Apró dolgok tárolására tökéletes amik könnyen elérhetőeknek kell lennie. pl sós mogyoró, müzlibár, ajakír, kis naptej, mobil, szemét. Nekem bejött, hogy hálós mert ez kevesebb súlyt jelent valamint szellőzik folyamatosan. Rugalmas az anyaga így többmindent bele lehet tömni. 

Összecsatolható mellpánt

Abszolute alap a nagyobb űrtartalmű táskáknál hiszen ennek is mint ahogy a deréköv segítségével osztjuk el a súlyt a háton. Nekem mindig felcsúszott a pánt túra közben, így a sok súly ránehezedett a vállamra ami fájdalmat okozott egy idő után. 

Nagy hálós zseb

Ez hihetetlenül hasznos, a világkörüli utam alatt is volt ilyen hálós zseb amit rommá is használtam. Sok minden elfér benne pl amikor napokra veszünk ételt és pár napig nem férne be a táskába. Valamit darabos dolgokat tartok itt, pl mindenkori reggelim a zab ami néha szóródik, örülök hogy ilyenkor nem kell a táskát belül pucolni. Valamint ezt a zsebet a csattal hasznalom sokszor a ruha és edény szárítónak.

Nagy hálós zseb jól tele van sőt a csatjára ráerőszakoltam egy drybaget meg a bakancsom.

Táska állíthatósága

A táska nekem nagyon hosszú. 169 cm magas vagyok és az S-re állított táska is túl nagynak bizonyult a hátamnak. Ezért nem is tudtam rendesen beállítani. A kulcscsontomat kidörzsölte és nem tudok játszani, hogy hova helyezem a súlyt a derekam és a vállam között ami napi többórás nehéz terhelésnél elengedhetetlen.

Kávészünet a Tátrában, jól esett már kicsit megszabadulni a súlytól mert már fájt a vállam.

Háta szellőzik

Nagyon jól szellőzik. Eláll a hátamtól a merevítésnek köszönhetően, amitől kevésbé is fáj a hátam. A merevítésnek köszönhetően továbbá be tudom tenni oda a szélálló dzsekim. Ez magashegyekben nagyon hasznos ahol nagyon hirtelen csökken a hőmérséklet.

Esővédő huzat

Nagyon hasznos, por ellen is tökéletesen véd. Ami nagy hátránya, hogy nincs összekapcsolva a táskával. Erős szélben ez félő, hogy egyszer csak elfújja a szél.

Alpok beli könnyebb szelet kibírta az esővédő viszont nem vagyok benne biztos hogy a patagóniai szellő nem fújná le a táskáról.

“Polifoam tartó”

Nem jár a táskához külön kell venni hevedert (link hozzá itt). Én sajnos ezt el is hagytam. Ezért jó lenne ha a szétszórt túrázók kedvéért ez a táska része lenne.

Elhagyott polifoamtartó hevedert tudtam helyettesíteni egy másik pánttal ami eközben edényszárítóként is funkcionál.

Táska tetején a zseb

Nagyon kicsi a nyílás és ha tele van felfelé áll a zseb, így a teletömött táskán ha kinyitom a felső zsebet minden elkezd kifele potyogni. El tudnák még képzelni egy belső zipzáras zsebet ennek a hátuljára. Amit ha csak kinyitom a táskát tudok hozzáférni. Ez jó lenne a fontos iratok tárolására.

Vizespalack oldalzsebek

Ez a leggyengébb pontja a táskának. 10 éves jógatapasztalat vagy egy túratárs segítsége nélkül nagyon nehéz kivenni a vizes palackot. Végig hálós zipzáras zseb van mindkét oldalt. Ami igazából nagyon ötletes, de csak az egyik oldalra. Hiszen ha bezárjuk zipzárral még lehet a vizespalack felé pakolni amelyik palackot pont nem használjuk. Viszont kérdéses melyik legyen a nem zipzáras rész hiszen bal és jobbkezű túrázók is élnek ezen a világon.

A kulacs nagyon nehezen elérhető túraközben. 1 literes kulacsom ott figyel a zsebben elől, de legtöbbször ott is maradt.

Hova is ajánlom

Mindenképp több napos túrázásra hiszen a 40 liter sok egy napra, általában elég 20 literes táska egy napi túrára. Sőt ha kényelmes lenne nekem, akkor egy világkörüli hátizsákos túrnéra is simán elvinném. Sok zseb ami praktikusan hálós, jól pakolható és sok minden belefér. Bírja a gyűrődést is.

Összességében a táska jó, tényleg sok minden és nehéz dolog is belefér. Viszont aki 170 cm alatt él annak lehet kényelmetlen lehet vagy aki éppen sokat szeret inni túrázás (magashegyekben elengedhetetlen a napi 3-4 liter víz fogyasztása) közben annak jó hajlékonynak kell lennie a karjának.

Hajrá mindenki túrázzon sokat:)There are no comments

Add yours