everest-base-camp-trek-dzo

Everest alaptábor túra

Ez az alaptábor túra volt életem legelső túrája. Egy életre szóló élményt szereztem hiszen a legendás kalandorok és hegymászók nyomaiban jártam, láttam Everestet közelről miközben megtapasztaltam a nepáli emberek jószívűségét is. Sok ember életét örökre megváltoztatta ez a túra ahogy az enyémet is.

Pár infó az alaptáborról és Everestről

Két Everest alaptábor van. Az egyik a hegy északi részén a másik a déli részén helyezkedik el. Az északi Tibetben (Kínában) van a déli pedig Nepálban fekszik. A nepáli túra sokkal élvezetesebb hiszen itt nincsenek egyáltalán utak. A nepáli túra végig visz megannyi buddhista sherpa falun ahol látni lehet, hogy hogyan élnek a helyiek és töltik mindenn napjaikat. Az északi oldalon a kínaiak építettek egy jeep utat teljesen az alaptáborig. Ha északról mész a túra nagy része abból áll, hogy jeeppel felvisznek az alaptáborig.

A klasszikus nepáli túra általában 13 napos. A túrázásnak két fő szezonja van.  A tavaszi és az őszi.  A tavaszi szezon márciustól május végéig az őszi szeptembertől november végéig tart. Május végén Indiából jön a monszun ami 3 hónapig tart. November végén pedig beköszön a téli hideg.

Május végén nemcsak az alaptábor túrának van vége hanem az Everest expedícióknak is. A tavaszi szezonban az alaptábor a szivárvány minden színében tündököl köszönhetően az expedíciós sátrak százainak meg a sok színes expedíciókat támogató céges plakátoknak. Útközben pedig a megannyi rhododendron erdőn vezet át az út ami pompás szint ad a hegyoldalaknak az alacsonyabban fekvő területeken. 

A Himalája nagyon fiatal hegység és története mindössze 40 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az indiai szubkontinens (vagyis India) összeütközött az Eurázsiai-kőzetlemezzel. Ez a tektonikai folyamat gyűrte fel a Himalája-hegység vonulatait és nyomja Everestet minden évben 4 milliméterrel magasabbra.

Everest 8848 méter magas és a 2015-ös földrengés  a hegy magasságát nem változtatta meg, hanem a hegyet délre elmozdította 2,5 centiméterrel. Az Everest teteje mészkőből áll ami 450 millió évvel ezelőtt még tengerfenék volt.

Az első expedíció 1922-ben volt bár az sikertelenül zárult. 1924-ben George Mallory és Andy Irvine valószínű elérte a csúcsot, de ez csak akkor derülhet ki ha megtalálják a fényképezőgépüket hiszen eltűntek. Mallory testét 1999-ben találták meg, de fényképezőgépet a mai napig nem sikerült megtalálni. Első sikeres expedíció 1953-ban volt amikor Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay Sherpa elérte a csúcsot.

Alaptábor 5365 méteren helyezkedik el. Az alaptábor után még 4 tábor van a csúcsig. A legveszélyesebb rész az alaptábor és az 1-es tábor között van. Ezen két tábor között a Khumbu gleccseren kell átmenni amely tele van hatalmas jégszakadékokkal. Az alaptábor is a Khumbu gleccseren helyezkedik el de az a része már teljesen biztonságos hiszen nagyon kavicsos és sziklás a gleccser azon része.

Everest base camp trek top of the world.

A világ teteje.

Még egy haszontalan infó arról, hogy az eredeti Yeti (nem én) erről a környékről származik és a koponyáját a Khumjung kolostorban lehet látni.

Földrengés okozta károk

Én 2015 október és novembérben az Annapurna kört, Annapurna alaptábort meg a Manaslu kört túráztam, igaz találkoztam emberekkel akik az Everest régióban laknak valamint beszéltem túrázókkal akik nemrég fejezték be ott a túrát. Mindenki azt mondta a károk nagyok voltak, de hamar helyrehozták a károkat és a régió már kész volt túrázókat fogadni az 2015-ös őszi szezonban igaz túrázók nem igen jöttek ebben a szezonban.

Mennyire kell fittnek lenni?

Nem kell szuper fittnek lenni, de némi edzőtermi háttér biztos előnyt jelent. Magashegyi túrán inkább mentálisan kell erősnek lenni nem pedig testileg. Magashegyi túrázáskor az ember teste nagyon lassan mozog,  így az izmok kevésbé mozognak. Magas levegőn minden lassabban de nagyobb erőfeszítéssel megy, még a levegővétel sem egyszerű. Hiába mozogtam lassabban így is 3 kg-ot fogytam a túra alatt.

Magashegyi távolságot nem kilométerben mérik hanem, hogy hány óra séta elérni a következő falut. Nem lenne helyes kilométerben mérni hiszen azt a távolságot amit egy Magyarországi túrán lesétálsz 1 óra alatt az a Himalajábán 4 ezer méter magasságban kb 3,5 óra.

Erre a túrára én kardiot edzettem, vagyis bicikliztem, futottam és sokat sétáltam lépcsőn fel és alá.

Hogyan foglaljuk?

Csoportosan 

Ha nem vagy jártas a túrázásban, de egy kalandot szeretnél és mindössze 2 hét szabadságot tudsz rászánni akkor a csoportos túra neked való. A cég mindent elintéz a katmandui szállástól kezdve az összes engedélyig. Én is csoportos túrát foglaltam. Amikor problémám volt a helyi járattal (ne menj télen) akkor cég mindent elintézett nekem amit én nem lettem volna képes.

Önerővel

Ha van némi túrás háttered és egy jó pár nap extra napod akkor önerővel is meg lehet csinálni. Extra napok kellenek hiszen annyi minden késleltetheti a túrát valamint az engedélyeket is Katmanduban ki kell váltani. Mielőtt elindulsz a túrára Kathmanduban a Nepáli Turisztikai Hivatalnál ki kell váltani a TIMS (Túrázók Információs Rendszere) engedélyt valamint egy engedélyt arra, hogy egyénileg mész. 

A útvonal könnyen követhető, ha eltévedsz akkor csak egy sherpát kérdezz meg merre van az alaptábor.

Valamint vinni kell egy sátrat hiszen a teaházak gyorsan megtelnek fő szezonban.

Az én storym az alaptáborba

2012 karácsonyán mentem az alaptáborba, ez Nepálban is telet jelent. Igaz feliratkoztam egy csoportos túrára mégis én voltam az egyedüli túrázó. A túravezető barátként kezelt és sok mindent megtudtam tőle a nepáli emberek kultúrájáról.

 1. nap    Repülés Katmanduból Luklába (2804m) majd 3 óra túra Phakdingba (2610m)

Rossz volt az idő Katmanduban (ez normális télen)  és az összes járat törölve volt már két napja. Nem volt sok időm, hiszen csak két hét szabadságom volt, úgyhogy egy helikopteres út mellett döntöttem.

Ezen túra után visszatértem Nepálba a fő szezonban ahol semmi gond nem volt helyi járatokkal hiszen a fő szezonban jó az idő.

Amint megközelítettem a helikoptert láttam, hogy 2 férfi nehéz rizses zsákokat tuszkol a csomagtérbe. Ezek után mondták, hogy az összes csomagomat az ölemben kell majd tartani hiszen a csomagtérben nincs hely.

A helikopter pilótának nem volt semmilyen navigációs eszköze és csak szabad szemmel navigált a sötét felhőben. Ami már eddig is elég rémisztő volt, de nem is tudom miért sötét kamu Rayben pilótaszmüveg volt rajta, talán hogy gizdán nézzen ki vagy talán így látta az amerikai filmekben. Nagyon közel repültünk a hegyekhez majdnem hogy súroltuk a fák tetejét. Ezt nem tudtam, hogy navigálásként használja a pilóta vagy pedig nem bírja felemelni a túlsúlyos helikoptert. Nagyon rémisztő út volt. Ránéztem a mellettem lévő nepáli utasra aki elkezdett imádkozi, úgyhogy úgy döntöttem, hogy feladom és nem félek többet. Becsuktam a szemem, hátradöltem és nagyon nyugodt lettem. Azt vártam már csak, hogy becsapódjunk. De nagyon gyorsan. Azután nem tudom, hogy mennyi idő telt el, de kinyitottam a szememet és a “mennyország” vagyis Lukla reptér volt a szemem előtt. Amely így nézett ki:

EBC (1 of 15)

Lukla reptér, számomra a legcsodálatosabb hely a világon.

Fél órával a megérkezésem után, vagyis miután felfogtam, hogy túléltem az utat elkezdtük a túrát Phakdingba. Amely egy könnyű 3 órás lejtős túra volt és miután újjászülettem a világ gyönyörűnek tűnt igaz minden felhőbe volt burkolva.

2. nap     5 órás túra Namche Bazaar-ba (3440m)

A túra első napjaiban az út sokszor keresztezi a Dudh Koshi folyót és sok izgalmas függőhídon kell átkelni.

EBC (2 of 15)

Kalandos függőhidak.

Namche Bazaar előtt csak úgy kapkodtam levegő után, de nem a magasság miatt, hanem a lépcsők százaitól, ami úgy tűnt sohasem végződik.

3.nap     Akklimatizációs nap Namche Bazaar-ban (3440m)

Namche Bazaar a legutolsó “civilizált” falu az alaptábor előtt. Itt töltöttem az első akklimatizációs napot. Ami azt jelenti, hogy 2 napig ugyanazon a magasságon kell aludni. Akklimatizációs napot pihenőnapnak is hívják, de ez nem azt jelenti, hogy pihenünk hanem, hogy az ember elmegy egy akklimatizációs sétára. Ez abból állt, hogy felmentünk a közeli dombra, hogy 300 méterrel magasabbra menjünk, így a testünk nem fog meglepődni amikor másnap ismét magasabbra megyünk.

Everest base camp trek Namche bazaar

Namche Bazaar a közeli dombtetőről.

Namche Bazaar a hely ahol mindenféle dolgot meg kell venni amire szükség lehet a későbbiekben (túrabot, csoki stb).  Namche Bazaar után már csak kis alap teaházak lesznek. Itt még egy pénz automata is van. Igaz nem volt szükségem pénzre hiszen meleg ételt kaptam minden nap 3-szor (a csoportos út előnye) mindössze innivalóért kellett fizetnem. Minden este vettem két liter forralt vizet amely egyben hálózsák melegítőként is funkcionált. Télen azért hűvös van, de ettől a fő szezonban nem kell félni.

Minden este dhal bhat-ot ettem ami a legnépszerűbb nepáli étel. Dal lencsét jelent bhat pedig rizst, ami kiváló hegyi étel. Minden jó benne van amire szüksége van az embernek a túrához.

Everest base camp trek Dhal Bhat

Dhal Bhat with curry-vel, mindenféle jó benne van ami csak egy magashegyi túrázáshoz kell.

4. nap    5 órás túra Tengboche kolostorhoz (3860m)

A negyedik napon az út a gyorsan hömpölygő gleccserfolyó mentén halad. A látvány lenyűgöző hiszen megannyi 6 és 7 ezer méteres hófödte csúcsot lehet látni a nap folyamán. Az út elég meredek felfele, úgyhogy a előző napi akklimatizációs “pihenés” igencsak jól jött. Pár nehéz óra után elértük Tengboche kolostort amely a Khumbu régió fő spirituális központja.

Everest base camp trek Tengboche Monestry

Tengboche kolostor

5. nap    6 órás túra Dingbochéba (4350m)

Ez egy nagyon fárasztó nap hiszen 500 méterrel feljebb kellett túrázni ahhoz, hogy elérjük Dingbochét.

A túra elején sok dzóval lehet szembe találkozni (a yak és a tehén szerelméből született állat). A dzok szállítják a falu közt az árút a régióban. Ez a túraút egyben a fő ősi sherpa kereskedelmi útvonal is amely fő központja Namche Bazaar. Amikor dzok jönnek szembe akkor mindig az út felső oldalára kell állni nehogy lelökjenek a véletlenül. Nagyon békések állatok, de azért jobb az elővigyázatosság.

Everest base camp trek Dzo

Egy elveszett dzo az úton.

6. nap     Akklimatizációs nap Dingboche-ban (4350 m) 

Ma ismét egy akklimatizációs pihenő nap volt amelyen elsétáltunk Chukung völgybe ahol megnéztünk egy iskolát amelyet Sir Edmund Hillary épített.

Sok buddhista stupa van az útvonalon és mindig óra járásnak megfelelően kell őket megkerülni.

Nepálban a hegyekben élő emberek buddhista vallásúak, alacsonyabb részeken pedig hinduizmus a fő vallás.

Everest base camp trek buddhist stupa Ama Dablam behind

Buddhist stupa és a gyönyörű Ama Dablam hegy.

A mai nap tényleg egy könnyű pihenő napnak számított. Miután visszatértem a teaházba megvacsoráztam aztán lefeküdtem.  7 és 8 között feküdtem minden nap. Magasban lenni nagyon fárasztó a testnek, még az is fárasztó ha WC-re megy az ember, úgyhogy soha nem volt gond ilyen korán elaludnom.

7. nap    5 órás túra Lobuchéba (4910m)

Az út a Khumbu gleccser kövekkel fedett tetején halad. Pár óra után elhaladunk a megannyi kőemlék mellett amelyek az Everesten meghalt mászók emlékére a családtagok vagy barátok emeltek.

Talán ismerősnek tűnik Scott Fisher neve aki olvasta a Jon Krakauer: Ég és jég (Into Thin Air) könyvet vagy pedig látta az Everest című filmet. A könyvet szinte mindenki elolvassa aki az alaptáborba eljön, ahogy én is elolvatam mielőtt elindultam. Már csak a könyv olvasása annyi izgalommal töltött el. 

Everest base camp trek Scott Fisher memorial

Scott Fisher emlékhelye.

Ebben a magasságban szinte már minden élet eltűnt. Már nincsenek fák, kevesebb állatot lehet látni. A nap végére már olyan mintha a Holdon járnánk hiszen csak kövek és sziklák vannak amerre csak ellát az ember.

Everest base camp trek.

A kő és a hó földje.

Minden este a túravezető tesztelve a vér oxigén szintem valamint pulzusom. Ez a kis okos szerkezet az ujjra csipeszelve 3 másodperc alatt kiadja az eredményt.

Blood oxygen level Everest base camp trek.

A vér oxigén szintem 88% ami nem rossz hiszen az a jó ha 90% körül marad.

8.nap    Túra az alaptáborba és vissza Gorak shepbe

A Khumbu gleccser nehéz kavicsos, sziklás terepén keresztül halad az út. Pár óra után megláttam a megannyi imazászlót és tudtam megérkeztünk. Az alaptábor nagyon misztikus, különleges hely annak ellenére, hogy egy sátor sem volt (ősszel és télen szinte senki nem mássza az Everestet).

A szél olyan erősen fújt az alaptáborban, hogy nem tudtam egyenesen állni. Ezért is guggolok. Amikor a kép készült még nem tudtam, hogy a fejem fölött lévő lila kis csomag egy ember hamvait rejti akit Jamesnek hívtak (a lila kis zsákra volt hímezve a neve). Először nem esett le, hogy mi is lehet benne. Igaz nyitva volt úgyhogy belekukkantottam, és egyből leesett, hogy mit is látok. Mivel olyan erős volt a szél, tartottam, hogy bármikor leborulhat a kis zsákocska a kőről. Ami azt jelentené, hogy tetőtől talpig be lennék havazva James hamvaival. Szóval gyorsan elhagytam az alaptábort.

Everest base camp trek

Everest alaptábor, de Everestet nem lehet látni innen.

Hol is van Everest????

El van bújva a bal oldalon látható hegy mögött. A következő nap elmentünk Kala Pattarra ahonnan kimondhatatlanul gyönyörű a kilátás az Everestre.

Miután visszatértünk a teaházba kiolvasztottam magam a yak kaki kályha mellett az előszobában (egyetlen hely ahol fűtés van). A yak kaki égetése nagyon meleg és az összes teaház ezt a módszert használja fűtésre.

Everest base camp trek yak dung oven

Melegszem a yak kaki kályha mellett.

9. nap    7 óra túrázás Kala Pattarra (5555m) korán reggel majd le Perichébe  (4200m)

Hajnali 4-kor kelés, hogy elérjük a napfelkeltét a Kala Pattar tetején. Nagyon nehéz nap a magasságnak köszönhetően. Minden 10.dik lépés után pár másodperces pihenő kellett, hogy megint rendesen lélegezhessek. Amint felértünk a csúcsra leültünk és a túravezető meg rajtam kívül senki nem volt környéken. Miután visszanyertem a lélegzetem, elképesztően nagy csend lett. A távolban csak a Khumbu gleccser víz buborékait lehetett hallani valamint a jég töredezését a örökmozgó gleccserben. Everestet napokig tudtam volna ott ülve csodálni, de sajnos egy idő után el kellett indulni lefele. Kicsit szomorú lettem, mert tudtam innen már csak lefelé fogunk menni.

Everest base camp trek view of Kala Pattar

A látvány Kala Pattarról. Everest a fekete piramis amely felett a felhők vannak. Khumbu gleccser az a fagyott folyó amely balról jobbra lefelé folyik/mozog nagyon lassan.

10. nap    11 órás túra Namche Bazaarba

A terv szerint Namche Bazaart elérni két nap alatt lehet. De mivel mindig alacsonyabbra túráztunk sokkal több oxigén volt a levegőben  és ez olyan érzést adott mint aki 10 Redbullt ivott és szinte lerepültem a Namche Bazaarig 1 nap alatt.

11. nap    7 órás túra Lukláig (2804m)

12. nap    Repülés Katmanduba

 

Ez a túra teljesen megváltoztatta az életem. Ez volt életem legelső túrája és teljesen tapasztalatlan voltam, igaz túravezetővel ez nem számít. Az életem soha nem lesz már az ami volt a túra előtt. A hegyek elrabolták a szívem egy kis csücskét mint ahogy a nepáli emberek is.

Utóirat: sokan gondolkoznak, hogy is néz ki a WC a túrán, itt a válasz:

Everest base camp trek toilet

Személy szerint én jobban szeretem a guggolos WC-t mint a nyugatit. Sokkal “higénikusabb” és nem is kell tökölni a WC papír ülőkére való művészi elhelyezésével. Azért jeges minden mert ugye a kép télen készült.There are 3 comments

Add yours
 1. PGabi

  Szuper írás, köszönjük, hogy olvashattuk. Mi március végén megyünk ketten, csajok (szintén helyi vezetővel). Már nagyon be vagyunk sózva és minden létező infót begyűjtünk 🙂
  Minden jót, sok szép élményt az útjaidon!
  PGabi

 2. Zoltán (mozg)

  Eddig nem gondoltam rá, hogy egyszer elmenjek az Everestre, de most úgy érzem felveszem a lista 4. pontjának. Köszi az inspirációt. Mozg


Post a new comment