bali-indonesia-uluwatu-monkey-dance

Hova is vitt az Indonéziai Turisztikai Hivatal Balin

4 programokkal töltött nap után már láttam, hogy Balira nemcsak a csodaszép partok miatt érdemes menni. Igaz a partok nem csak napfürdőzést hanem a relaxációs, meditációs programoktól kezdve az izgalmas vízisportokig sok mindent lehet próbálni. Bali nagyon vallásos sziget amelynek egyedülálló vallása van, az 1000 templom szigetének is hívják. Na meg persze az Ízek, Vallás, Szerelem (Eat, Pray, Love) című filmet is itt forgatták.

Néhány info Baliról

Több mint 14000 szigettel, Indonézia a világ legnagyobb sziget országa. Bali az egyik kis sziget a sok sziget közül.

Indonézia muszlim ország csak Bali hindu. Ennek az a története Kínából indult. Több száz évvel ezelőtt kínaiak elindultak dél felé, utuk során Indiában ragadtak ahol felvették a hindu vallást. Aztán elindultak még délebbre Jáva szigetere ahol letelepedtek. A muszlimok később ellepték a szigetet és a továbbálltak a következő szigetre ami Bali volt.

Igaz Bali hindu vallású, de nem annyira szigorú a vallás mint Indiában. Itt például esznek marhát. Ahogy itt mondták a vallás 80% hindu kb 15% buddhista és 5% ősi vallás. Ősi vallás azt jelenti, hogy mindenféle anyagokat tekintenek szentnek mint például fa, fém stb. Aznap amikor megérkeztem a fém napja volt. Minden autot, motort vagy éppen kést, villát stb megáldottak, feldíszítettek.

Minden nap az emberek kis felajánlásokat helyeznek a házuk, bolt, benzinállomás, hotel elé a járdára az Istenek számára. Nem szabad sokat bámészkodni mert akkor véletlenül rálép egyre az ember. 

Bali Indonesia offerings at the beach

Felajánlások a parton

Minden háznak van egy temploma. Minden boltnak, benzinállomásnak, hotelnak, banknak, vagyis minden épületnek van egy kis oltára.

Bali Indonesia hindu shrine

Kis oltár a bolt előtt

A turizmus a fő bevételi forrás Balin. Igaz még minding nem sikerült kilábalni a 2002-es bomba robbantás óta. Még az Eat, Pray, Love sem tudta visszahozni teljes mértékben a túristákat. Igaz nincs éhezés Balin, hiszen a nagyon sok teraszos rizs ültetvény van amely bőven elég Bali lakosságának.

Bali nyelvet beszélik Balin igaz Nigériában is van egy nyelv amit bali nyelvnek hívnak, de semmi közös nincs bennük. 

Ha esetleg szeretnél egy nyaralót venni már egy 100m2-es 3 hálószobás házat 90000 USD-ért már lehet kapni.

Balin van egy aktív vulkán amelynek Batur a neve. Most a 4-es skálán 2-es fokozaton van a kitörés valószínűsége a 2015 novemberében sok vulkanikus földrengés eredményeképpen.

Úgy a legegyszerűbb körbejárni a szigetet, hogy ha feliratkozik az ember napi túrákra az érdekeltségtől függően. Minden hotel szervez túrákat és a hotel előtt veszik fel az utast.

Azon dolgok amiket kipróbáltam (és még kipróbáltam volna) Balin

Én az Indonéziai Turisztikai Hivatal jóvoltából voltam Balin miután egy online versenyen nyertem az utat. Ők szerzvezték a programokat a csoport számára.

Főző lecke

A főző leckén egy kinti konyhában 5 féle ételt készítettünk amit meg is ettünk később. 

A bali ételek fő összetevője rizs, tengeri herkenyűk meg a leves. Balin egyszer főznek minden reggel és aztán ebédre és vacsorára a maradékot eszik. Ugyhogy egyszer, csak reggel, esznek meleg ételt. Én egy faluban Baledésában tanultam főzni ami a sziget közepén van. Félúton megálltunk egy helyi piacon, hogy megismerkedjünk az ebéd hozzávalóival.

balimarket (3 of 1)

A piac ahol nem csak zöldséget, gyümölcsöt árulnak hanem a napi felajánlást is mint például a rizskeksz

Bali Indonesia cooking lesson

Szakács elmagyarázza a gyömbér virág használatát

Bali Indonesia Balinese food

Azt ettünk amit főztunk vagyis csirke satay, kókuszos csirke curry, banánlevélben főtt hal pástétom, hal curry, gyömbér virág saláta, mogyorós öntet a satay-hoz és rizs.

Az óra egy faluban volt ahol még megismerkedhettünk a bali emberek mindennapjaival. Körbe mutatták a házukat vagy is a ház komplexumot, mert külön van templom, alvóház, konyha, nappali épület. A nappali épület amely egyben halott emberek nyugvóhelye amíg el nem temetik őket. Attól függően mennyi pénze van a családnak függhet milyen gyorsan temetik el a testet. Néha ha nincs pénzük a halott test hetekig is ott lehet, igaz tudják, igaz bebalzsamozzák a testet.

Bali Indonesia house

“Nappali” ház

Vízi sportok

Sok féle vízi sportot ki lehet próbálni Balin. A búvárkodás nagyon híres hiszen van egy elsüllyedt USS hadihajó, meg persze gyönyörű korall zátony. Akit nem érdekel a búvárkodás azért annak sem kell unatkoznia. Sok mindent ki lehet próbálni mint például szörfözés, búvárpipás merülés, flyboard, rafting, flyfish, tengeri séta, banánozás, fánkozás, kite surfing, álló evezés csak hogy megemlítsem a leghíresebbeket.

Bali Indonesia watersports fly fish

Fly fish vagyis a repülő hal

Mi a Tanjungbenoa partra mentünk ahol mindezt ki lehet próbálni. 

A flyfish egy kicsit hátborzongató hiszen felrepül az ember kb 20 méterre és csak a kezével tartja magát miközben a szél ide oda dobálja a “halat”.

Banánozást is kipóbáltuk azután egy üveg aljú hajóval elmentünk a Teknős szigetkre ahol nem csak teknőst, de nagy gyíkokat, sast, denevéreket és kigyókat lehetett látni.

Bali Indonesia Turtle island

Teknős etetés

Amíg vártunk a hajóra, hogy felszedjen minket addig kipróbáltam  a hal pedikürt vagyis amikor a kis halak zabálják a halott bőrt a lábadról. Nem lehet hozzászokni, mert eleg kényelmetlen amikor eszik a bőrödet, de utána szép sima lett a talpam.

Visszafelé apály volt és legalább 10 hajóroncs jött a felszínre. Legalább láttunk valami érdekeset hiszen szinte egy halat sem láttunk az üvegaljú hajón keresztül. A hajó szuper gyorsan száguldott, ami izgalmas volt és teljes mértékben kompenzálta azt, hogy nem láttunk halakat.

Bali Indonesia shipwrecks

Hajóroncsok

Uluwatu és az agresszív majmok

Balit az 1000 templom szigetének is hívják hiszen amerre néz az ember templomokat lát. Mi az egyik leghíresebbet látogatuk meg az Uluwatu templomot. A templom egy majom rezervátum közepén van és az csak bónusz, hogy a majmok nem hagynak békén. Igaz igen agresszívek. Figyelmeztetnek mielőtt bemész, hogy vedd le a szemüvegedet, ne vigyél telefont stb bármi amit a majmok megszerezhetnek. Az biztos, hogy a majmok nem unatkoznak, hiszen a papucsól kezdve a sapkáig mindent láttam a kezükben.

Bali Indonesia Uluwatu monkies

Egy majom valakinek a szemüvegét rágcsálja.

Majom tánc

A majom tánc a naplementével a háttérben tényleg felejthetetlen élmény.

Bali Indonesia Uluwatu monkey dance

Majom tánc

Bali dancer

Bali táncos

Tengeri templom

Tanah Lot Bali leghíresebb tengeri temploma. Apálykor be lehet sétálni a szigetre.

Bali sea temple Indonesia

Tanah Lot tengeri templom

Enni

Bármit amit elém tettek megettem.

Éjszakai élet

Éjszakai bárok százával sorakoznak ahol mindenki megtalálhatja a kedvenc bárt ahol hajnalig koptathatja a táncparkettet. Az én kedvenc bárom a Hollywood bár volt ahol minden órában egy kis transzveztita show volt.

Bali Indonesia night life

Kedvenc bárom a Hollywood.

 

Mi az amit még szívesen csináltam volna, ha lett volna időm

  • Kopi Luwak kávé túra. Vagyis ahol meg lehet nézni, hogyan is keszül a világ legdrággább kávéja vagyis a kávé ami macska kakiból készül.
  • Búvárkodás.
  • Delfin nézés.
  • Masszázs ami csak USD5.
  • Elmenni jóga órákra a partra vagy egy több napos meditációs tréningre.


There are no comments

Add yours