DSC05332

Kell vízum egy világkörüli út előtt? Ázsiában kilenc hónap alatt szerzett tapasztalataim vízummal és útlevéllel kapcsolatban

Sokat gondolkodtam az utam előtt, vajon kellenek-e vízumok, igaz akkor még nem is igazán tudtam, merre fogok menni, ezért több ország vízumkövetelményét megnéztem a neten. Addig nézegettem ezeket, míg fejfását nem kaptam, ezért úgy döntöttem, hogy egyet sem váltok ki. Most már tudom: ezt nagyon jól tettem.

Kell vízum egy világkörüli út előtt?

Ha mindössze egy egyirányú jeggyel indulsz el a világ körül, én azt javasolnám, hogy nem kell előre vízumot igényelned. Én vízumok nélkül indultam el, igaz, eddig csupán Ázsiával kapcsolatban szereztem tapasztalatokat. Az induláskor az egyirányú jegyem Nepálba szólt, és tudtam, hogy ott lehet vízumot szerezni a határon. Majd pedig Thaiföldre vitt az utam (randomly – ide volt a legolcsóbb a repjegy Nepálból). Azóta is minden országba eljutottam, ahova akartam. Amikor néztem az indulás előtt az interneten a vízumkövetelményeket, azok általában nem szóltak a szárazföldi átkelésről, bár akkor még nem is tudtam, hogy nagyrészt busszal fogok közlekedni az országok között. A legtöbb ázsiai országban a határon is ki lehet váltani a vízumot, igaz, nem mindenhol, ezért mindig érdemes informálódni, mielőtt buszra ülünk. Az utazókkal valamint a hostelrecepciósokkal való beszélgetés során mindig kiderült, mit kell vagy mit nem kell tennem. Tőlük mindig megtudtam, mi a helyzet az országban, ahova éppen készülök. Azért persze néha érdemes utánanézni néhány dolognak, hiszen néhány szárazföldi átkelő rámegy arra, hogy átverjék a turistákat, ezért pénzmegtakarítási szempontból is érdemes tájékozódni.

DSC05332

 

Miért nem érdemes vízumokat kiváltani az út előtt?

Sokszor olcsóbb lehet helyben vízumot szerezni, másrészt pedig, ha csak úgy elindulsz a nagyvilágba szabadon, nem tudod előre, merre fogsz menni. Nem tudod, ki fog hozzád csatlakozni, vagy te kihez csatlakozol, és könnyen lehet, hogy új útitársaddal elmentek valamerre, amire nem is gondoltál volna. Vagy esetleg nem tudod, mennyi ideig szeretnél majd egy adott országban tartózkodni. Lehet, sok jót hallottál utazóktól egy országról, és már az elején eldöntöd, hogy körbejárod az egészet, ami több, mint egyhónapos kaland lesz. Sokat lehet veszteni ezzel, pl. Indonéziában belépéskor kapsz egy 30 napos pecsétet, ami nem vízum, és ha tovább szeretnél maradni, az sokba kerülhet, hiszen ehhez el kell hagynod az országot, mert csak így lehet vízumot hosszabbítani. Viszont ha már a határon veszel VOA-t (visa on arrival) 35$-ért, akkor meg lehet hosszabítani ezt országon belül is. A büntetés továbbmaradásért egyébként 25$, a túltartózkodás pedig szintén napi 25$-ba kerül. Utazás közben az ember sokat beszélget más utazókkal, és a főtéma mindig az utazás és a látványosságok, ezért az útvonal mindig képlékeny lehet. Ha előre megvannak a vízumok, akkor már le van kötve az ember.

Thailandvisa (1 of 1)
Nemcsak, hogy olcsóbb de sokszor élvezetesebb is nem repülővel utazni.

Figyelj oda a vízum lejárati dátumára, valamint az “alibi” szálláscímre

A világkörüli utam előtt is sokat utaztam, igaz, ekkor még csak max. három hétre utaztam el. Ez azt jelentette, hogy már megszereztem előre a vízumot, és soha nem kellett aggódnom a lejárata miatt. Mivel Thaiföldön hipp-hopp meg lehet kapni a thai vízumot 30 napra, ezért én oda se figyeltem a lejáratára. Nem kell érte fizetni, hanem egyből megkapja az ember. Viszont a reptéren megkérdezték, hogy hol fogok megszállni, és nem volt szállás lefoglalva, ezért valami kamucímet írtam be, amit egyből elfogadtak. Ugyanez történt Indonéziában is, amikor oda repültem. Tehát, ha repülsz bármely országba és nincs szállásod, mindenképp nézd ki egy hostel címét előre, amit beírhatsz “alibiként”.

Egy hónapot töltöttem Thaiföldön, amikor bejelentkeztem egy hostelbe, és a hölgy rákérdezett, hogy biztos maradok-e három éjszakát, mivel a vízumom lejárt két napja. Nagy szerencsémre, ahol ez történt, Chiang Maiban, volt egy iroda, ahol lehetett hosszabbítani, igaz, 15$ büntetést kellett fizetnem minden egyes napért. Thaiföld ilyen téren elég rugalmas, bár folyamatosan szigorítják a törvényeket. Szerencsém volt ebben az országban, lehet, más országban nem úsztam volna meg ilyen könnyen.

Kérd egy lapra a pecséteket

Ez nagyon fontos, hiszen egyes országok vízuma, mint pl. a kambodzsai és a vietnámi vízum, egy teljes oldalt használ el az útleveledből, és a határőrök is előszeretettel pecsételnek tiszta lapra. Nem is gondolnád, hogy milyen hamar betelik az útleveled pecsétekkel. Ha betelik az útleveled, az azt jelenti, hogy egy olyan helyre kell menned, ahol van magyar kozulátus, és az országtól, illetve a bürökráciától függően hetekig is eltarthat a procedura egy új útlevél megszerzéséhez.

DSC05332

Legyen nálad sok útlevélkép

Néha vízumhoz, néha különféle engedélyekhez kellenek képek. Ha nincs nálad kép, dárga lehet beszerezni vagy nagyon meghosszabíthatja az ügymenetet. Persze, vannak helyek, ahol speciális nagyságú fényképet kérnek pont azért, hogy jó drágán eladják a fényképeket, de ettől függetenül sok pénzt megspórolhatsz, ha még otthon az indulás előtt beszerzel többet ezekből. Én kb. húsz képpel indultam el, és kilenc hónap után már csak négy fényképem maradt.

Mindig legyen nálad útlevélmásolat

Ha van egy biztonságosan zárható szekrényed a szálláshelyeden, akkor teljesen fölösleges vinni magaddal az útleveledet. A legtöbb országban a gyanútlan külföldiek a bűnözök kedvenc zsákmányai az utcán. Viszont soha nem lehet tudni, mikor állít meg egy rendőr, ezért hasznos, ha van nálad egy másolat, amivel tudod igazolni magadat. A másolat azért is fontos, hogyha baleset érne, tudjanak azonosítani (tudom, ez elég rosszl hangzik). Hasznos lehet másolat különféle vízumkérelmekhez is. Van olyan ország is, ahol elveszik az útleveledet a szálláson, és a recepción tartják az ott-tartozkódásod alatt. Ilyen ország Vietnám is, ahol minden egyes külföldit lejelentenek a rendőrségre.

A véleményem szerint nem érdemes vízumot kiváltni, hogy rugalmasan tudjon utazni az ember, valamint az úton minden megoldható.There are no comments

Add yours