laoscikk1-1-of-1

Sok hányás, diszkó, halott kiskacsaevő party, lerobbanás, átverések vagyis csak egy szokványos 24 órás buszút Vietnamból Laoszba

Már az elején nem kezdődött jól. A busz 3 órát késett, mert az első az árokban kötött ki. Miután befutott az új busz nagy volt az öröm, addig míg az ember meg nem érezte az égő szagot, ami a buszból áradt. Csak reménykedtünk, hogy nem a fék. Nincs mit tenni felszálltunk, a föld tele volt fekvő helyiekkel, úgyhogy szépen lábujjhegyen, át kellett lépkedni rajtuk mire eljutott az ember a helyéhez.

Fent kaptam ülést, amit nem szeretek alvós buszokon, egyrészt, mert a légkondi pont az ember arcába megy és nagyon erős és kikapcsolni nem lehet, valamint a kanyarokban olyan érzése van az embernek, hogy leesik a helyéről, valamint fent kevesebb a hely.

laoscikk1-1-of-1

Fennt kaptam helyet.

Az út hegyeken völgyeken keresztül megy, ami igencsak sok hajtű kanyart jelent. Ezen az útszakaszon sok a földcsuszamlás is, jó hogy hátul ültem, mert így nem láttam milyen meredek borzalmakon megyünk keresztül. Nem szívesen ültem volna a vezető mögött.

laoscikk-1-of-4

Ember tömeg

A buszon természetesen WC nincs úgyhogy, ha menni kell szólni kell a sofőrnek, hogy álljon meg. Ekkor megáll a busz és kb adnak 5 másodpercet, hogy elvégezd a dolgodat. Úgyhogy nem is egy embert láttam csinálni dolgát az út mellett.
Ez a látvány még istenes mondjuk ahhoz képest, amikor valaki megállás nélkül hány. Szegény ázsiaiak nem bírják az ilyen kanyargós utakat és előszeretettel hányják végig az utat. Ezért is érdemes maszkot vinni, hogy ne érezze az ember a hányásszagot, valamint az emberszagot, ami túlzsúfolt busz extra ajándéka. Mindezt  a szagot tetézte egy ázsiai kulináris különlegesség vagyis a félig kifejlett kiskacsát még  tojásban megfőzik és ezt a kiscsakát eszik meg. Iszonyat büdös étel. Természetesn a busz állt hiszen pihenő volt, de a férfiak a buszon majszolták ártatlan kiskacsákat had hányjon az is aki esetleg eddig nem hányt.

laoscikk-2-of-4

Halott kiskacsa tojás party a buszon

Azért volt némi jó hír is, hiszen volt pár nyugati is a buszon, akik pont annyira voltak ledöbbenve a busz állapotán, mint én és persze elkezdődtek a sztorizások köztünk, ki milyen szörnyűségeket olvasott a neten erről az útról, amin amúgy jót kuncogtunk, miközben mindenki magában gondolta “Te jó ég csak túléljük.”.
Leoltották a lámpát úgyhogy füldugó, maszk, szemfedő. Gondoltam akkor kicsit megpróbálok pihenni, miközben kapaszkodom a kanyarokban. Aztán egyszer csak a semmiből este 11-kor elkezdtek vietnami diszkózenét üvöltetni a hangszórókból. Mi nyugatiak egymásra néztünk és nem is kellett mondanunk semmit, csak néztünk egymásra, hogy MIÉRT????????

Diszkózás az éjszakai buszon, igaz senki nem táncolt…

Éjszaka a semmi közepén leszállították az összes nyugatit, aztán mondta egy másik vietnami ember, hogy pénzért elvisznek Laoszba. Persze mi mind tiltakoztunk, hiszen végig kifizettük az utat. Erre jött egy kisbusz, ami felvett minket és “ingyen” elindultunk Laoszba.
Elérkeztünk a határ előtti kis faluhoz, ahol a buszsofőr postásautónak használva a buszt mindenféle árut felvett végigautózva az egész falun 2 órát elvesztegetve mindezzel. Elértük a hirhedt Vietnam-Laosz határt. A neten már utána olvastam, hogy itt ipari mennyiségben megy a nyugatiak átverése. Az első azzal kezdődött, hogy letettek egy épület előtt.

laoscikk-3-of-4

Az átverés első épülete ahol a pénzváltók határőröknek vannak beöltözve.

Két határőrnek beöltözött ember ült két üveg kalitkában és azt mondták, hogy 37 USD lesz a vízum. Aztán kicsit elgondolkoztunk és rájöttünk, hogy igazából még ki sem léptünk Vietnamból. Ezek az álhatárőrök csillagászati áron akartak váltani pénzt nekünk. Úgyhogy le is léptünk onnan és a következő épületben megkaptuk a kilépő pecsétet. Ismét visszatértünk a buszra kb 10 km buszozás után elértük a laoszi határt. Talán pontokba szedve egyszerűbb elmondanom, a szép kis átverések sorozatát, amik ellen az ég adta világon semmit nem lehet tenni:
Ablak 1: vízum 30USD (Kanadának 44 USD, amit meg a kanadaiak is viccesnek találtak, miért ez a hatalmas diszkrimináció) plusz 3,5 USD túlóra a hétvégén
Ablak2: mondvacsinált turisztikai költség 3,5 USD
Ablak3: bélyegzési költség 2 USD plusz még több túlóra 1,5 USD (még jó hogy az ebédjüket nem mi fizettük)
Ablak 4: Test hőmérséklet megmérése 1USD

Miután mindezt kifizettük, ülhettünk is a buszra és folytatódhatott még több hányás és dülöngélés, hiszen nem volt 50 méter egyenes út a 24 óra alatt.

Természetesen minden jó buszos sztorihoz tartozik egy lerobbanás, ez az út sem kivétel ezalól. Valamilyen víz vagy olaj elfolyt, igaz elég hamar, 20 perc alatt megjavították. Folytatódhatott ismét a kanyargós út megállva mindenhol felvéve helyieket, akik meg többet hánytak.

laoscikk-4-of-4

Legalább szép helyen robbantunk le.

Miután már teljesen elzsibbadt az ember és nem is tudott aludni hulla fáradtan meg is érkeztünk Luang Prabangba. Ami egy fantasztikusan csodálatos hely, úgyhogy megérte a sok kinlódás.

Örülök, hogy túléltem hiszen ez volt a végcél mindenkinek.There are no comments

Add yours