teej-festival-kathmandu-nepal-women-dancing

Teej ünneplése Nepálban

Teej a leghíresebb fesztivál a nők körében Nepálban, még észak és nyugat Indiában is ünneplik. Három napos ünnepet a hindu nők ünneplik.

Imádkoznak Shivához és Parvati Istennőhöz a házasságuk oltalmáért.

Továbbá imádkoznak férjük hosszú életéért és, hogy boldogok legyenek életük végég sőt meg az azt követő életükben is. Valamint gyermekeikért, meg a saját testük és lelkük megtisztulásáért is imádkoznak.

Teej festival in Nepal Teej fesztival Nepalban

Hölgyek imákat mondanak Parvatihoz ami a kört szimbolizálja és a dudor (Linga) pedig ami kiemelkedik belőle az Shivát szimbolizálja.

Az ünnepek általában késő augusztusra vagy szeptember elejére esnek.

A mondák szerint a név Teej egy kis vörös bogárról kapta a nevét, ami monszun idején jön ki a földből. Ezért is öltöznek a hölgyek vörösbe. Az utcákat elárasztják kortól függetlenül lányok és asszonyok. Énekelnek, táncolnak népzenére, barátnõikkel találkoznak és pletykálnak. A kezüket hennával díszítik.

Dancing ladies on Teej festival in Kathmandu Nepal

Hölgyek/lányok kortól függetlenül táncolnak az Katmandu utcáin

Women dancing on Teej festival in Kathmandu, Nepal

Még többen táncolnak.

A három napos ünnep első napja egy nagy vacsorával kezdődik majd 24 órás koplalás követi. Mindez után pedig az utolsó napon egy nagy reggeli követi. A legfontosabb nap a második nap, amikor az utcai ünneplések történnek. Férjezett nők a férjükért koplalnak, a férjtelen asszonyok, lányok pedig egy jó leendőbeli férj reményében koplalnak. Valaki nagyon szigorúan veszi, és egyáltalán nem eszik, mások gyümölcsöt esznek vizet is isznak.

A koplalás azért része az ünneplésnek mert a legenda szerint Parvati szigorúan koplalt 108 évig azért, hogy elnyerje Shiva szerelmét, mielőtt elvette feleségül. Teej Parvati kitartásának ünneplése. 

Fiúk sárkányt eregetnek ezen a napon.

A legtöbb Katmanduban élő nő hosszú órákig áll sorban, hogy bejusson a fő templomba Pashupatmatinah-ban, mivel ez a legszentebb hindu hely Katmanduban. 

Pashupatmatinah egy komplexum, amely 518 templomból és szoborból áll, az UNESCO világörökség része 1979 óta. 

Teej festival at Pashupatinath hindu temple

Kilométeres sor a Pashupatinath fő templomába ami az aranytetővel bevont pagoda.

Teej festival Kathmandu Nepal cow attack

Szent tehén támadás a sorban

Nepali Tv Pashupatinath

A nepáli TV élőben csinált velem interjút mivel én voltam az egyetlen túrista

Ez a cikk a Női Világ online magazinban is megjelent.There are no comments

Add yours