cambodiaborder-4-of-6

Vita a kamu határnál Thaiföld és Kambodzsa között

Mivel Ázsia az átverések/lehúzások mekkája, ezért utána olvastam előre, hogy is megy a határátkelés. Az embernek szinte 24 órát kell résen lennie mert sok kicsi sokra megy, és hamar elfogy a pénz ha hagyja magát. Persze a gondok még a határ után sem fejeződtek be….

Gondoltam, hogy a határnál is lesz valami simli, úgyhogy készülten jöttem. Tényleg olyan mocskok a határnál ahogy már más travelbloggerek megírták.
Amikor a busz letett Aranyaprathetben egy épület előtt (200 méterrel a határ előtt) és betessékeltek mindenkit egy épültbe már tudtam, hogy ez a kamu határ.

Cambodia Thailand border

A kamu épület ahol a vízumot intézik. A “kutyák” vigyáznak a csoportra és néznek rám sanda szemmel.

Megkérdeztem, hogy mennyibe kerül a a vízum de a pasi nem válaszolt. Megkérdeztem megint csak egy kicsit hangosabban, hogy mennyibe is kerül a vízum, erre ő mondta, hogy 1500 bhat. Persze tudtam az igazi határnál dollárt kérnek és azt hoztam is hiszen az utolsó bhatjaimat kávéra költöttem még Észak Thaiföldön. Mondtam neki, hogy csak dollárban fizetek és csak 35-öt hiszen annyiba kerül a rendes vízum. Ő visszautasította és mondta menjek ki és egy automatánál vegyek ki bhatot, amely persze ott csillagászati összegekbe kerül kivenni. Ezek után ment a vita, fenyegetőzött meg káromkodott, persze én akkor sem hagytam magamat. Mondta a végén, hogy 40 dollár lesz.

Kérdeztem, hogy miért aztán most már a feje is vörös lett és bevallotta ez nem az igazi vízumintézés. Mondta, hogy mi a gyors szervízért fizetünk. Körbenéztem, hogy talán a csoport felébred és akkor együtt harcolhatjuk ezt meg. De ők csendben voltak, féltek vagy csak nem érdekelte őket, nem tudom. Úgy tettek mintha nem is hallanák. Láttam egyedül nehéz lesz ez a harc.

Úgy godoltam okos leszek és mondtam, kapsz 35$-t és a maradék 5$-t ha 20 percen belül hozod a vízumom. Hiszen azt mondta a gyors szervíz 20 perc (olvastam a neten, hogy kb 2-3 óra az átjutás úgyhogy gondoltam nem fog neki sikerülni). Idegesen elvette az útlevelem és mondta várjak. 5 perc után már mosolygva hozta a vízumot az útlevéllel. Az ígéret szép szó tehát odaadtam neki az 5$-t. Amúgy is tudtam, ha nem adom neki oda akkor tutti otthagy a kambodzsai határon és magam kell majd megoldanom az utamat Siem Reapba  (a buszjegyem Siem Reapig szólt) ami sokkal drágább lett volna. Nem ritka, hogy az utazókat a határon hagyják.
Ezek után mondta menjek vele, persze csak én. A vitánk alatt keményen kiálltam, de azért belül kicsit féltem, most meg már nagyon tojtam. De nem volt választás és követtem. Elvitt egy fehér épületbe ami az igazi Thai határ volt ahol le kellett pecsételni az útlevelem, majd kis séta után egy alagútban kellett várni a kambodzsai határon, hogy ismét lepecsételjék a vízumot.

Cambodia Thailand border

Séta a Thai határhoz ami az a 3 arany csúcsos kapu.

cambodiaborder (3 of 6)

Majd séta Thaiföld és Kambodzsa között. Kambodzsa már a szürke kapu után van.

Cambodia Thailand border

40C fokos alagút az utolsó állomás a “szabadulás előtt”.

Ezek után feltett egy buszra ami kivitt egy prérire ahol át kellett szállni egy másik buszra. Innen meg már sima az út Siem Reapba (gondoltam én). A csoport még sehol nem volt. Ők még ki tudja meddig vártak. Mi csoportunk amúgy szerencsés volt, mert egy másik csoporttól 50 dollárt követeltek.

Ezek után gondoltam, hogy most már minden jó lesz és Siem Reapig. Amikor viszont a busz lekanyarodott a főútról egy poros elhagyatott útra már tudtam, hogy ebből vagy rablás vagy átverés lesz. Hála csak átverés lett. Tuktuk taxisok állták körbe a buszt amikor leszálltunk és ajánlották, hogy 2 dollárért bevisznek a városba. Én megkérdeztem, merre van a város, mondták, hogy keletre 6 kilométerre. Mivel szeretek túrázni ez a 6 km nekem semminek tűnt, és azt is tudtam merre van kelet. Elindultam és másfél óra alatt be is jutottam a városba.

Azután persze másnap minden kezdődőtt előlről hiszen lépten nyomon le akarnak húzni/átverni Ázsiában, de valahogy Kambodzsában ezt ipari mértékekben nyomják.

Végállomás a semmi közepén. Miután elindultam mások is követtek, csak ők út közben fogtak egy olcsóbb tuktukot.

Buszmegálló a semmi közepén. Miután látták mások, hogy elindultam ők is jöttek utánam.

A tanácsom, ha egyedül mész egyből menj a Thai határhoz ne higgy senkinek és semminek. Ha busszal mész és a kamu határnál tesznek le és csoportként kezelik a buszt akkor max annyit tudsz csinálni mint én. Sajnos vannak átverések amiket nem lehet kikerülni, de legalább egy kis időt nyertem, és nem hallgattam békésen, hogy átvárnek mint a másik 19 ember.