Toubkál (4167 m) Marokkó csúcsa (2024. május 23-27.)

Ki szeretnéd próbálni milyen is a magashegyi légkör anélkül, hogy mászótudásra lenne szükséged?Akkor tarts velem Marokkó legmagasabb csúcsára a 4167 m magas Toubkál hegyre✌ A csúcs elérhető bárki számára aki jó formában van és szomjazik kis magashegyi kalandra. Ha a magashegyek a bakancslistán Technikailag nem nehéz és leginkább az egyre csökkenő oxigénszint a kihívás. Magashegyi környezetről pedig sokat megtudhattok tőlem.
Útvonalunk nem a szokványos, ahol a bázis az alaptábor lesz hanem egy ennél sokkal izgalmasabb körtúrát teszünk. Visszafele sem fogunk maradni egy extra éjszakát alaptáborban hiszen 4-5 óra alatt le lehet túrázni Imlil településre ahonnan 1.5 óra Marrakesh autóval. Így akinek nincs elég szabija az másnap hazarepülhet.

Akik pedig maradnak azokkal indulunk kalandos 3 napos utunkra a Szahara misztikus homokdűnéi közé. Hihetetlenül gyorsan fog változni a táj a nyüzsgő Marrakeshből a havas Magas-Atlaszon át a forró homoksivatagig. Ahol bemegyünk a dűnék közé, hogy egy éjszakát töltsünk igazi nomád sátrakban vagy akár kinn a szabad ég alatt.

További információért füstjeleket a femaleyeti.travels@gmail.com e-mail címen lehet.

A nagy kaland azaz a Toubkál csúcsmászás

1.nap (május 23.) Érkezés Marrakeshbe utána transzfer a szállásra. Majd gyors vacsora közben is- mertető, hogy mi is vár ránk az elkövetkezendő napokban. Vissza a szállásra és irány alvás, hiszen kemény napok várnak ránk.

2. nap (május 24.) Élvezzük a bőséges reggelit. Majd 8:30-kor indulunk kisbusszal vagy autóval Imlil (1780 m) városába. Imlilbe leginkább túrázók jönnek akik Marokkó csúcsát a Toubkál mászása miatt jöttek ide. Kb. 1,5 óra múlva meg is érkezünk. Kis pihenő után megkezdjük 6 órás túránkat az Imlil völgyből az Azzadene völgybe. Átkelünk a 2450 m magas Tizi N’Mzik hágón ahonnan csodás kilátás nyílik Imlil városára és a környékre valamint az Azzadene völgyre. 2-3 óra túra után megebédelünk. Elhaladunk csodás Ighouliden vízesés mellett és 3000 méteren megal- szunk egy menedékházban. A helyi berber szakács készít bőséges vacsorát sok egészséges zöldséggel és salátával.

Tea a Toubkál csúcsa előtt

3. nap (május 25). Reggeli után meredeken túrázunk kifelé az Azzadene völgyből a Toubkál menedékáz felé a 3560 m magas Aguelzim hágón át. Itt bőséges és egészséges piknikebéd közben csodálhatjuk az Atlasz hegység csodás csúcsait. 7 óra túrázás után megérkezünk a 3207 m magasan fekvő Toubkál alaptáborában ahol egy menedékházban töltjük az éjszakát. Bőséges vacsoránk után izgatottan bebújunk a hálózsákunkba és nyugovóra térünk.

4. nap (máj 26.) Kora reggel felkelünk és kísérletet teszünk Észak-Afrika és Marokkó legmagasabb pontjára a 4167 m magas Toubkál csúcsára. Útvonalunk a déli körúton visz fel patakon keresztezve. Az út nem technikai, viszont az egyre csökkenő oxigénszint valamint a megmaradt hó lelassítja a haladást. Az út menti csodás panoráma viszont elfeledtetti velünk a nehézségeket. Kb. 3 óra felfelé kapaszkodás után elérjük a túránk szó szerinti csúcspontját. Ha a felhők is engedik a csúcsról korlátlan kilátás nyílik minden irányba, a Marrakesh-síkságtól a Magas Atlaszig északon és délen egészen a Szaharáig. Miután kimaxoljuk a filmet a fényképezőgépünkben elindulunk vissza Imlil felé. Egy vízesés mellett piknik ebédelünk. Majd transzfer Marrakeshbe amint visszatértünk Imlilbe. Összesen körül- belül 12 óra túrázás és 1.5 óra autózás után megérkezünk Marrakeshbe. Ahol egy közös búcsú és ünnepi vacsora.

5.nap (máj 27.) Bőséges reggeli után fáradtan de boldogan indulás a reptérre.

Szahara hosszabítás a Toubkál csúcsmászás után:

Hosszabítás 1. nap (máj 27.): Marrakesh – Atlasz-hegység – Ait Ben Haddou – Quarzazate – Rózsák völgye.

Napunk korán reggel kezdődik. Marrakeshből kiérve már láthatjuk a Magas-Atlasz vonulatait, amit hamar elérünk. Kanyargós utakon átkelünk a hegyeken, elhajtunk megannyi kashba mellett és Berber falvak mellett. Pár óra után elérjük Ait Ben Haddou kasbát, ami az UNESCO világörökség része és a XII-XVI. század között épült. Itt forgatták többek között a Nílus gyöngyét, a Gladiátort, a Múmiát, csak hogy néhányat említsünk. Kis séta és fotózkodás a városban, megebédelünk, aztán megyünk tovább Ouarzazate (Afrika Hollywoodja) felé. Ott egy gyors fotószünetet tartunk a látványos Taoruit kashbánál. Majd tovább folytatjuk az utunkat, ahol letérve a főútról, izgalmas utakon keresztül elérünk egy egyedülálló képződményt a Majomok ujjai szikláit. Itt, ha időben érkezünk, kb. 1,5 órás kanyontúrát teszünk, amihez először egy buja oázison keresztül kell men- nünk, hogy elérjük a különleges sziklaformációk bejáratát. Túra után tradicionális marokkói vacsora a szálláson, majd nyugovóra térünk.

Hosszabítás 2. nap (máj 28.):

Rózsák völgye – Todra-szurdok – Merzouga homokdűnéi
Reggeli után beülünk az buszba és folytatjuk kalandunkat a Szahara homokdűnéi felé. Utunkat ősi erődítmények és őslakos berber falvak szegélyezik. Tineghir felé vesszük az irányt, ahol egy kissebb túrát teszünk az oázisban valamint a 300 méteres sziklafalakkal körülvett drámai Todra- kanyonban. Délután átutazunk egy sivár kősivatagon, mielőtt megérkezünk a látványos homokdűnékhez. Ott másfél óra túra vagy tevegelés vár ránk a naplementében a közben színét változtató homokdűnék között. Miután megérkezünk szaharai táborhelyünkre beköltözünk a hangulatos sátrainkba. Vacsora után élvezhetünk egy kis helyi zenét és csodálhatjuk a csillagokat a szabad ég alatt, ahogy még soha nem tettünk.

Hosszabítás 3. nap (máj 29.): Merzouga homokdűnéi – Marrakesh
Korán reggelizunk még a sötétben, hogy visszautunk közben, búcsúzva a homok sivatagtól a napfelkeltét csodálhassuk. Másfél óra alatt kitúrázunk vagy kitevegelünk a buszig, de aki szertne az egy izgalmas terepjárós körtúrán is részt vehet. Visszautunk alatt a táj ismét lenyűgöző és közben láthatjuk, hogyan változik a forró sivatagtól a hófődte Magas-Atlaszon át a nyüzsgő Marrakeshig. A busz több helyen megáll, hogy pihenőket tartsunk (leginkább kávé és mosdószünet) és egy hosszabb ebédszünet is lesz. Este pedig visszeérkezünk Marrakeshbe, ahol közös búcsúvac- során lesz lehetőség részt venni.

Hosszabítás 4. nap (máj 30.): Hazaindulás a menetrendszerinti járattal.

Érdeklődni a femaleyeti.travels@gmail.com e-mail címen lehet.