Kell vízum egy világ körüli út előtt?

Kell vízum világ körüli út előtt? Valamint egyéb vízummal és útlevéllel kapcsolatban 9 hónap alatt szerzett tapasztalataim Ázsiában

Sokat gondolkodtam az útam előtt vajon kellenek-e vízumok, igaz nem igazán tudtam, hogy merre fogok menni ezért megannyi ország vízumkövetelményét nézegettem a neten. Addig nézegettem míg fejfását kaptam, ezért úgy döntöttem, hogy egyet sem váltok ki, és milyen jól tettem.

Kell vízum egy világ körüli út előtt?

Ha mindössze egy egyirányú jeggyel indulsz “csak úgy” el a világ körül én azt javasolnám, hogy nem. Nulla vízummal indultam el, igaz eddig csupán Ázsiáról tudok írni. Az egyirányú jegyem Nepálba szólt ahol már tudtam, hogy lehet vízumot szerezni a határon. Ezek után pedig Thaiföldre vitt az utam (randomliy ide volt a legolcsóbb a repjegy Nepálból). Azóta is szerencsésen minden országba eljutottam ahova akartam. Amikor néztem az indulás előtt az interneten a vízumkövetelményeket azok általában nem szóltak a szárazföldi átkelésről, igaz akkor nem is tudtam, hogy nagyrészt busszal fogok közlekedni országok között. A legtöbb ázsiai országban lehet a határon is kiváltani vízumot, igaz nem mindenhol ezért mindig érdemes infót beszerezni mielőtt buszra ülünk. Az utazókkal valamint a hostelrecepciósokkal való beszélgetés során mindig kiderült mit kell vagy mit nem kell tennem. Tőlük mindig megtudtam mi a szituáció az adott országban ahova éppen készülök. Azért persze érdemes utánanézni néha dolgoknak hiszen néhány szárazföldi átkelő igencsak rámegy arra, hogy átverjék túristákat, ezért pénzmegtakarítás pontjából érdemes utánanézni. de  hiszen neha DK Ázsia minden szempontból hátizsákos barát desztináció. Ezzel nem azt mondom, hogy minden ország 

Ha kezdő utazó vagy talán ez a legkönnyebb célirány ahol sokat lehet tanulni mindenről mindamellet, hogy a legolcsóbb is.

Miért nem érdemes vízumokat kiváltani az út előtt?

Először is sokszor olcsóbb lehet helyben, másrészt pedig ha csak úgy elindulsz a nagyvilágba szabadon, nem tudod hol, merre fogsz menni. Nem tudod ki fog mondjuk hozzád csatlakozni vagy te kihez csatlakozol és elmentek valamerre amerre nem is gondoltad volna. Vagy esetleg nem tudod mennyi ideig szeretnél egy adott országban tartózkodni. Lehet sokat jót hallottál utazóktól egy országról és már az elején eldöntöd, hogy körbejárod az egészet ami több mint egy hónapos kaland lehet. Sokat lehet veszteni, pl mint Indonéziában hiszen belépéskor kapsz egy 30 napos pecsétet ami nem vízum és ha tovább szeretnél maradni az sokba kerülhet hiszen el kell hagyni az országot, csak úgy lehet vízumot hosszabítani. Viszont ha már a határon veszel VOA-t (visa on arrival) 35$-ért akkor meg lehet hosszabítani országon belül is. A büntetés tovább maradásért 25$. A túltartózkodás pedig napi 25$. Ezen utak alatt persze az ember sokat beszélget más utazókkal és a fő téma mindig az utazás és látványosságok, ezért az útvonal mindig képlékeny lehet. Ha előre megvannak a vízumok akkor már le van kötve az ember.

Figyelj oda a vízum lejárati dátumára valamint az “alibi” szálláscímre

Lehet, hogy ez nem hangzik most fontosnak. A világkörüli utam előtt is sokat utaztam igaz max 3 hétre utaztam el. Ez azt jelentette, hogy már megszereztem előre a vízumot  és soha nem kellett aggódnom a lejárata miatt. Mivel Thaiföldön hip hopp meg lehet kapni a thai vízumot 30 napra ezért én oda se figyeltem a lejáratára. Nem kellett érte fizetni, hanem egyből megkapta az ember. Viszont a reptéren megkérdezték, hogy hol fogok megszállni és nem volt szállás lefoglalva ezért valami kamu címet beírtam amit egyből elfogadtak. Ugyanez történt Indonéziában is amikor oda repültem. Tehát ha repülsz bármely országba és nincs szállásod mindenképp nézz ki valami hostel címét előre amit beirhatsz “alibiként”. 

1 hónapot töltöttem Thaiföldön amikor bejelentkeztem egy hostelbe és a hölgy rákérdezett, hogy biztos maradok-e 3 éjszakát mivel a vízumom lejárt két napja. Nagy szerencsémre ahol ez történt Chiang Maiban volt egy iroda ahol meg lehetett hosszabítani, igaz 15$ büntetést kellett fizetnem minden egyes napért. Thaiföld ilyen téren élég flexibilis, igaz jelenleg szigorítják a törvényeket napról napra. Szerencsém volt ebben az országban, lehet más országban nem tudtam ilyen könnyen megúszni.

Kérd egy lapra a pecséteket

Ez nagyon fontos, hiszen egyes országok mint pl kambodzsai és vietnámi vízum 1 teljes oldalt használ fel az útleveledből, és a határőrök is előszeretettel pecsételnek tiszta oldalra. Nem is gondolnád, hogy milyen hamar telik az útleveled pecsétekkel. Ha betelik az útleveled az azt jelentené, hogy egy helyen meg kell maradnod, valószínű egy nagy város ahol van magyar kozulátus és az országtól függően hetekig is eltarthat ez a procedura egy új útlevél megszerzéséhez.

             DK-ázsiai körutam thaiföldi állomásán 

Legyen nálad sok útlevélkép

Soha nem lehet tudni, néha vízumhoz néha különféle engedélyekhez kellenek képek. Ha nincs nálad ez néha igencsak drága lehet beszerezni vagy nagyon meghosszabíthatja az ügymenetet. Persze vannak helyek, ahol speciális nagyságú fényképet kérnek pont azért, hogy jó drágán eladják a fényképeket, de ettől függetenül sok pénzt megspórolhatsz ha még út előtt beszerzel egy jó párat. Kb 20 képpel indultam el és 9 hónap után már csak 4 fényképem maradt.

Mindig legyen nálad útlevél másolat

Ha van egy biztonságos zárható kabineted a szálláshelyeden akkor teljesen fölösleges vinni magaddal az útleveledet. Hiszen a legtöbb országban a gyanútlan túristák a bűnözök kedvenc zsákmányai az utcákon. Viszont soha nem lehet tudni, hogy miért állíthat meg egy rendőr ezért jó ha van nálad egy másolat amivel tudod igazolni magadat, vagy ha esetleg bármi baleset érne tudjanak azonosítani. Vannak olyan ország is amely elveszi az útlevelet és a recepción tartják az ott tartozkódásod alatt. Ilyen ország például Vietnám, ahol minden egyes külföldit lejelentenek a rendőrségre. 

Lehet mindez túl sok információ egyszerre, hiszen sok mindent említettem, mindösze annyit szerettem volna a cikkel mondani, hogy igenis minden megoldható útközben.