Everest 2023 mászószezon összefoglaló

478 engedélyt adtak ki külföldi mászóknak Nepálban a 2023-as tavaszi mászószezonban. A serpa személyzettel együtt az összes expedícióban 1200-an voltak. Hatalmas sorok nem alakultak ki, mert sok mászó vírusfertőzés miatt hazament még a szezon közepén.

Everest alaptábor
Everest alaptábor 2023 májusa. Kép: Female Yeti

A szezon elején erős szél késleltette a „gleccser-doktorokat”, azaz azokat a serpákat, akik kihúzzák a kötelet a normál úton, amely kötélútvonal mentén később a mászók közlekednek.

Kb. 600-an érték el a csúcsot. Ebből kb. 250 külföldi mászó és 350 serpa (pontos adatok még feldolgozás alatt).

16 kínai mászó érte el a csúcsot az északi oldalról, mert két alaptábora van az Everestnek, ahonnan meg lehet mászni a hegyet. Az egyik Tibetben északon, a másik délen Nepálban. A 16 kínai mászó azért ment fel, hogy dolgozzon az időjárás előrejelző állomáson, amit tavaly a csúcs közelében állítottak fel. Kína a külföldi turisták előtt csak márciusban nyitotta meg határait, ami már késő volt, hogy expedíciót szervezzenek az északi oldalról.

Nyilatkozott olyan cég, aki már 30 éve szervez expedíciókat a Everestre, hogy ilyen hideget még nem tapasztaltak. A csapatában két serpájának voltak kisebb fagyási sérülései, ami eddig soha nem történt meg a cég pályafutása alatt.

Egy időjáráselőrejelző cég aki szolgáltatta az előrejelzést elmondta, hogy idén hidegebb volt a normál csúcs hőmérséklet, ami kb. -28C volt a legtöbb időjárás ablak alatt. Az időjárás ablaknak hívjuk, amikor az időjárási viszonyok várhatóan megfelelőek lesznek. Többen is áttették a csúcsmászásukat, hogy elkerüljék a tömegeket. A leggyengébb szél a szezon végén volt.

Hogy miért is lett ez a leghalálosabb szezon?

Több nyugati expedíció véleménye szerint a rekord számú halálesetek oka a rekord számú engedélyek kiadása, valamint a tapasztalatlan mászók és olcsó expedíció szervezők keveréke. A nepáli kormány szerint leginkább a klímaváltozás okolható. Nagyon sok volt a fagyási sérülés ebben az évben.

Mentések

Az egyik expedíció említette, hogy nagyon sok mentés volt a szezon alatt kb. 200 helikopter berepüléssel a 2-es táborba. Sokan ezeket többször a helyi cégek felszerelés és azon mászók szállítására használták legtöbbször, akik nem akartak ismét átmenni a legveszélyesebb részen a Khumbu-gleccseren. A nepáli kormány csak orvosi okok miatt engedi, hogy az alaptábor fölé helikopter repüljön. Viszont, amikor jó idő volt reggeltől estig repkedtek a helikopterek az alaptábor felett.

Gelje Sherpa az igazán fényes csillaga a szezonnak, aki egy malájziai mászót hozott le társával. Meggyőzte kínai kliensét, hogy a csúcs helyett lehozza az életveszélyben levő mászót. A malájziai mászót a 3-as táborból már helikopterrel hozták le.

Rekordok

Kami Rita Sherpa (53 éves) új rekordot állítot fel és már 28-szor állt a csúcson. A második 27 csúcsmászással Pasang Dawa Sherpa (48 éves). A nem serpák közötti a brit mászó Kenton Cool, a 17 csúcsmászásával a rekorder.

Lenyűgöző szezon volt fogyatékkal élő mászók számára, 2 vak mászó is járt a csúcson. Valamint 2 süketként született mászó is megmászta az Everest és Lhotse csúcsát is. Sőt először, dupla térd feletti amputált mászó is elérte a csúcsot.

Kristin Halira folytatta projektjét, avagy gyorsasági rekordot, hogy 6 hónap alatt megmássza a világ összes 8000 méter feletti csúcsát. 2023 tavaszi mászószezonban 8 db 8 ezres csúcsot mászott meg, köztük az Everestet.

Pótlólagos oxigén nélkül

Ebben a szezonban többen is próbálkoztak pótlólagos oxigén nélkül, egy kolumbai és egy pakisztáni mászónak sikerült. Szilárdról nem tudjuk járt-e a csúcson.

Lopások

Több nyugati cég is jelentette, hogy lopás történt a Déli-nyeregben (főző edények, sátrak és oxigén palackok).

Everest csúcs sor
Everest csúcsához a sorban állás 2019 májusában. Kép: Nirmal Purja

Eltűntek

Több mászó is eltűnt, akik kereskedelmi expedícióval voltak a hegyen, sőt van olyan eset is, amikor egy kliens a mászó serpájával tűnt el.

Változásokra van szükség

A szezonban 13-an vesztették életüket és 4 mászó van eltűntnek nyilvánítva. 2014-ben 16-an haltak meg. 2015-ben 21-en haltak meg, viszont sokan az alaptáborban és nem mászás közben a földrengés következtében.

A halálesetek nagy részének körülményei nem tiszták. Egyes nyugati expedíciók úgy gondolják, hogy a helyi szervezőknek nem megfelelő a biztonsági hálójuk. Olcsón adják az expedícióikat és ők úgy gondolják, hogy nem felelnek a mászókért. Nem gondolnak bele ezek a helyi expedíció szervezők, hogy egy tapasztalatlan mászó elérheti azt a pontot, hogy nem tud a saját lábán tovább menni. Több esetben a mászó kitolja a maximumot a csúcsig és utána már nincs ereje lejönni.

Mivel a legtöbb halálesetre nincs tiszta magyarázat, ezért az biztos, hogy nagy változásokra van szükség.

A megoldásra több féle javaslat is van, nyugati expedíció szervezőktől pl. a 2-es táborban legyen egy állandóan állomásozó mentő alakulat. Legyenek rangerek, akik elrettenthetik a tolvajokat. Nepál korábbban már tervezte, hogy bevezeti, hogy legalább 7000 méteres csúcsot mászó próbálkozhat csak Everest mászással. Továbbá legyen minden kliens és serpánál GPS nyomkövető. Helikopterrel lehessen szállítani a köteleket a 2-es táborba, hogy a serpáknak ne kelljen annyiszor átmenni a legveszélyesebb részen.

Ha csökkentenék a kiadott engedélyek számát, az már alapjában megelőzné a torlódást, igaz ez bevétel veszteséggel jár, ami miatt ez lehet nem fog megtörténni hamarosan. Másik megoldásként felsorolták még, hogy max 1 sherpa 1 kliens mehetne csak a hegyre, hiszen vannak annyira tapasztalatlan mászók, akiket több serpa is kísér. Ezek a több sherpás mászók, akik nagyban hozzájárulhatnak a feltorlódott tömeghez.

Everest alapábor 2023 április. Kép: Female Yeti

Engedélyek

Az engedélyek Nepálnak több millió dollár bevételt hoztak, ami nem a hegyen dolgozóknak, hanem különböző tisztségviselők zsebeiben marad.

2023-ban 478 mászó engedélyt adtak ki, a második legtöbbet 2021-ben 408. Nepál 80 ország mászóinak adott ki 27 csúcsra 1176 engedélyt, ebben a szezonban. Ha csak Everestet nézzük a legtöbb mászó Kínából, USÁ-ból, majd Indiából jött. Egy mászóengedély jelenleg 11 ezer dollárba (kb. 3,8 millió Ft) kerül.

Az adatokat Alan Arette összegzéséből ollóztam ki. Kiemelve a fontosabb részeket. Bővebb infó : https://www.alanarnette.com/blog/2023/06/02/everest-2023-season-summary-deadest-in-history/