Hogyan is csináljuk a természetben?

Itt az idő szó szerint tisztába tenni dolgokat ahogy a természetet is. Avagy hogyan kaksizzunk és pisiljünk a természetben.

Kaksi

Sokan azon hadakoznak, hogy ássuk el vagy sem. Viszont a hangsúly inkább azon van, hogy mit is viszel a természetbe. Persze, azt is inkább ásd el.

Milyen WC papír?

Ha szereted a többrétegű illatosat akkor sem kell lemondani róla a civilizációban.

Ha viszont mész a vadonba a legjobb ha a klasszikus barna egyrétegűt vennél. Ha ilyet nem találsz akkor:

  • ne legyen illatanyag benne,
  • ne legyen színes,
  • minél kevesebb rétegű legyen,
  • legjobb ha biológiailag lebomló.

Ezt tartsd a túrafelszerelésed közt egy zacsiban, hogy mindig kéznél legyen amikor elindulsz kalandozni a természetbe. 

Egy kis segítség a linkelt cikkben, hogy hogyan is válasszunk környezetbarát WC-papírt

Nedves törlőkendő ok? Semmilyen körülmények között. Iszonyatosan káros. Hiszen abban műanyag szálak is vannak. Ennek mellőzése a civilizációban is igen hasznos lenne. Ráadásul egészségnek sem tesznek szívességet ezek a kemikáliákkal teli kendők.

Papírzsebkendő ok? Nem sajnos. Általában többrétegű hiszen hosszabb használatra van tervezve mint a WC papír ezért több összetevő is van benne. Ha nincs más nálad csak papírzsebkendő akkor kérlek tépd több darabra és egy törléshez ne egy egész darabot használj.

Aconcagua kaksi
Itt éppen a saját kaksimat tartom a kezemben. Amit az Amerikák csúcsa expedíción kellett magammal vinni. Azt hittem megrázobb lesz ez az élmény, agyilag előtte túlságosan rápörögtem a témára. Viszont nem is volt olyan lehetetlen. Sőt jól éreztem magam, hogy nem szennyeztem a hegyet. Magashegyekben az oxigénhiány miatt nem bomlik le semmi ezért sem volt megengedett bármit is hátrahagyni. Mindez hozzáállás és perspektíva kérédése volt, hogy állok a kaksicipeléshez. Ezzel a cikkel is ha felhúzok pár szemöldököt azért remélem sok ember perspektíváján változtok. 

Csajok pisi

Kérlek NE használjatok WC papírt ha csak 1-2 napra mentek túrázni. Én már évek óta így túrázom. Gusztustalan??? Elsőre nekem is az volt. Egy kicsit megrázzátok magatokat a végén és akkor még több csepp leesik és gyorsabban szárad a bugyi. Egyébként 2 nap után sem büdi a bugyi, szóval ne aggódjatok. Én már sokszor teszteltem😊  Meg már a velem túrázó csajok is😆  Első szemöldök emelés után mondták, hogy nem is volt olyan világvége érzésük.

Vagy tegyétek be egy zacsiba a papírt és vigyétek ki a természetből. Persze ezzel termelünk plusz szemetet a műanyag zacsival, de leglább nem a természetben marad a papír. Mindig törekedjünk a legkevésbé káros megoldásra, az a lényeg. 

Ez nem kivitelezhető ha megvan? Igen, de ez már nagyon hardcore lehet egyeseknek. Megoldás akkor hiszen mindenféle higénés dologhoz általában jár csomagolás, ebbe bele lehet tenni a használt WC papírt a használt higénés dolgok mellé. Persze vannak  mosható betétek is aminek nincs csomagolása.

Vagy akár lehet, ha nem szeretnétek a kicsit vizes bugyi érzetét, hogy a kezetek fejét odateszitek azt használva törlőként majd kis vizzel lemossátok a kézfejeteket. Bár lehet ez is már a haladó kategória😊

Fiúk pisi

A hegyét ha lehet ne töröljétek le WC papírral. Esztétikailag max annyi, hogy ne hagyjátok, hogy ráfolyjon az túraútra mert csak esztétikusabb az utánajövőknek. Ha pedig olvassátok a cikket adjátok tovább a bölcsességeket kérlek a csajoknak. Persze csak ha elolvastátok a csajos részt😊

Milyen megoldás van még?

Ha tábortűzeztek akkor egyből lehet égetni a WC papírt, de lehet zacsiba is tenni és kivinni az erdbőből vagy akár varrni törölköző anyagból mosható „WC papírt”. Sok egyéb környezetvédő utazós praktikát a Talpaltanyi történetek utazópáros oldalán olvashattok. 

Ha van neked is bármi építő jellegű ötleted akkor szívesen várom.

Miért csináljuk mindezt?

Tiszteljük a természetet hiszen bárhová is tart a világ a természet ami mindig tárt karokkal vár minket. Akármennyire is leállt most a civilizált világ a fák virágoznak és ott minden megy ahogy eddig is. Becsüljük és szeressük a természetet hiszen nem a természetnek van szüksége ránk, hanem nekünk a természetre.

Jó túrázást Mindenkinek🌳❤️

Yeti kalandjait a vadonban és a magashegyekben követhetitek a Facebookon vagy Instagrammon.